nedjelja, 8. lipnja 2014.

Šivanje elastičnim koncem

S pomoću elastičnog konca prave se simpatični nabori na majicama, tunikama, topićima,  haljinama i sl. takozvane "žabice".
Ove dvije haljine sam radila prošlog ljeta. Manja je kćerina a veća moja. Obje su šivane od ugodne jersey tkanine.

















Za krojenje se samo uzme opseg grudi i na širinu se doda 50%.Naprimjer: ako u grudima imate 90cm. širine. dodajte još 45cm. Dakle krojite pravokutnik širine 135cm. a duljinu haljine birajte sami, po želji.
Gornji dio haljine naberete šivanjem s pomoću elastičnog konca. Nakon toga pravokutnik dužinom sastavite i dobijete jednu ovakvu jednostavnu i udobnu haljinu.


















Elastični konac rukom namotajte na čunak donjeg konca ni prečvrsto ni prelabavo a za gornji konac se koristi obični .
















Trik je u tome da se šiva s lica tkanine pa se elastični konac izvana ne vidi pa njegova boja i nije toliko bitna a za obični gornji konac možete koristiti  boju koja odgovara tkanini. Duljinu štepa naštimajte na što veću a napetost konca smanjite što više. Prilikom šivanja tkaninu lagano povlačite prema sebi. Šivajte red po red na razmaku koji odgovara širini stopice.  Tako je lakše držati pravac prilikom štepanja.
















I nikako ne smijete na početku i kraju šavove učvršćivati povratnim bodom nego ostavite krajeve jednog i drugog konca malo duže te ih na naličju međusobno ručno svežite. Ovako kao na slici:
















Tek tako dobro učvršćenom koncu možete odrezati višak.

Neki dan sam iskrojila ljubičastu tuniku po uzoru na ovu crvenu kupljenu u trgovini i htjela sam napraviti što sličniju.










 Crvena je u struku nabrana s pomoću elastičnog konca pa sam isto tako radila i na ljubičastoj.
Sada moja kćer ima dvije iste za preko tajica a kada dođu vrućine mogu se nositi samostalno kao ljetne haljine.




Broj komentara: 6:

  1. Krasno, ovo još nisam probala, a hval na uputima
    pozdrav Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. kao mala sam imala haljine na "žabice" što mi je mama šila, a ja to nikad nisam niti pokušala napraviti. hvala ti na objašnjenju!

    OdgovoriIzbriši
  3. Da li bi se tako moglo grudnjak preštepa ti tim gumenim koncem da drži jer je gumena traka popustila?! Hvala na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
  4. To i mene interesira nadam se da ćemo dobiti odgovor.

    OdgovoriIzbriši