srijeda, 26. ožujka 2014.

Mala crna torbica

Već nekoliko dana smišljam rođendanski poklon za jednu prijateljicu pa sam odlučila probati sašiti jednu malu satensku torbicu pa šta bude!
I evo je, uspjela!
Iako na njoj ima sitnih detaljčića kojima nisam baš skroz zadovoljna kako su ispali, ipak je to lijepa torbica.
Nikada prije nisam pravila ništa slično i za prvi put je dobra.
Dijelove sam krojila  bez nekog posebnog kroja, dva pravokutnika veličine 17x27 tako da gotova torbica ispadne 15x25. Isto tako i podstava. Zatim sam na naličje dijelova od crnog satena glačalom  zaljepila flizelin da to sve učvrstim no nisam bila zadovoljna rezultatom.
Usprkos flizelinu tanki saten je ostao mlitav pa pomislih: "ništa od torbice kakvu sam zamislila". Jer šta vrijedi što će biti lijepa ako će u rukama visjeti poput obične krpe!
Ako stavim karton ne smije se prati pa da li da je uopće i šijem? A da mi je barem nekakva tanka plastika pa da ju uguram između podstave i materijala.
I onda se sjetim da u kući imam fascikl od tanke plastike koji sam kupila djeci za školu.Pronašla sam ga i izrezala da bude manji od krojnih dijelova da stane kad sve sašijem.
Evo ga:
Od satena maslinastozelene boje sam iskrojila pravokutnik koji sam podvrnula 1 cm.na rubovima, nafaldala i jednostavno pribadačama pričvrstila na dasku za peglanje i prešla peglom preko toga.
















Uz pomoć tanjurića i šalice za kavu promjera 9 i 14cm.sam iskrojila dva kruga za cvijetić.
































Rubovi kruga se ručno iglom i koncem profircaju, zategne se konac do kraja, da dobijete ovo na gornjoj slici lijevo.Onda ja ta dva kruga u sredini zašijem manji na veći, stavim gumbić ili kakvu perlicu i dobijem ovakav cvijetić.
















Te zelene dijelove sam ovako postavila na prednji dio buduće torbe i učvrstila šivanjem.
Gore ide rajfešlus kojega sam prije šivanja pripremila tako da sam ga odsjekla na željenu dužinu jer je bio predugačak.Na krajeve sam našila komadiće materijala,ovako:
















postavila materijal ,podstavu i rajfešlus pa uzduž prošila:

















To isto napravim i na drugoj strani zatvarača pa dijelove postavim licem u lice i okolo zašijem sve osim dna postave.
















Zaboravih napisat da sam prije tog zašivanja na licu tkanine uz rub prošla ukrasnim štepom i još s lijeve strane našila zelenu trakicu koja će poslužiti da se torbica može objesiti oko ruke.
Kroz rupu na podstavi preokrenem i dobijem ovo:
















E da, sada unutra ide ona plastika za čvrstoću torbice! Nju sam namjestila, podstavu zatvorila i to je to!




Broj komentara: 6:

  1. Dobro si se snašla sa plastikom (a ja guram karton - e sad ga više nečem i ja ču staviti plastiku - baš ti hvala).
    Torbica je super, več si pravi profesionalac.Nafaldani pravokut in cvjetiča sta tačka na i. Bravo. čao

    OdgovoriIzbriši
  2. ispalo ti je odlično! ideja sam tankom plastikom je super, sad torba ima formu, ali meni je najviše za oko upao patent, tj. kako si ga sredila. meni inače patent ponekad prestavlja problem, ovisno o tome što radim.
    je li prijateljica zadovoljna?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šivala sam često jastučnice s patentom pa sam se tu najviše uvježbala iako dugo nisam ni znala da imam stopicu za našivanje patenta. Stajala je u kutiji s priborom godinama a ja nisam znala čemu služi. Tek prošle zime sam skužila da je to, to i sada mi je puno lakše. A prijateljica, vidjet ćemo sutra šta će reći!

      Izbriši
  3. Sigurna sam da će prijateljica biti presretna. Divna je torbica, hvala na detaljnom opisu i idejama za plastiku. P.S. Upravo šivam "tvoju" torbicu s dva lica (samo što moja neće imati dva lica :D ) jednoj prijateljici za rođendan. Hvala i na tome. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super, jedva čekam da je vidim! I ja ću probati napravit još jednu takvu s podstavom i zatvaračem iznutra, možda još i kakav džep, sigurnija je tako za ključeve od auta i ostale sitnice od one posve otvorene.

      Izbriši